sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Viinipäiväntasaus; kesäkurpitsapallerot, etanapannu ja sadonkorjuuleipä, sienikeitto ja gratinoidut perunankuoret, fritatut omppurenkaat



Eilen osallistuimme jälleen 
Viinipäiväntasaukseen.


Miten sitä Viinipäiväntasausta sitten juhlitaan?

Kohota valkoisella malja menneelle,
puhdista aistit samppanjalla ja
kohota punaisella malja tulevalle.
Rakenna menu lempiviineillesi ja
nauti ystävien ja rakkaiden kanssa.

Osta mieleiset viinit ja rakenna niille sopiva menu. Ensin nautitaan valkoviini ruoan kera, puhdistetaan aistit samppanjalla ja kohotetaan malja Viinipäiväntasaukselle, rakkaille ja ystäville ja jatketaan ruokailua punaviinin kera ruokaa nauttien. 



Syyskuinen lauantai oli aurinkoinen ja lämmin.
Niinpä päätimme nauttia vielä kesäkeittiön tunnelmasta
ja ruokailla ulkona.

Minusta on ihanaa,
että pöydän ympärille kokoontuivat myös
Kriittiset Ruokailijat ystävineen.

Krrriitisiä mielipiteitä menua kohtaan riitti, hih.
Mutta he olivat hurjan rohkeita ja
uskaltautuivat maistamaan uusia makuja,
kuten esimerkiksi etanoita.


Matkaan lähdettiin valkoisella.
Valkoviiniksi valikoitui espanjalainen Savia Viva,
Savia viva tarkoittaa elämän mahlaa.

Muistelimme kesää.
Jokainen listasi vuorollaan kesän parhaita hetkiä;
-myöhäiset aamut, kun ei tarvinnut herätä kellon pirinään
-mökkielämä
-matkat etelän lämpöön
-Pyhä Unplugged
-Ateenan tavernat ruokineen ja juomineen

Valkoisen kanssa maistelimme kesäkurpitsasta 
öljyssä paistettuja palleroita kera tsatsikin.
Kurpitsa oli kasvanut mummolan mailla.
Palleroiden yrtit löytyivät vielä omalta kasvimaalta.
Korvasin taikinan leipämurut 
rouhimalla tattarinäkkärit murskaksi.
Epäluulo kesäkurpitsaa kohtaan katosi palleroiden myötä
ja Kriitikotkin ottivat santsiannoksen.




Kesäkurpitsapallerot (G)

  • 300 g kesäkurpitsaa
  • suolaa
  • 1 sipuli
  • 3 gluteenitonta leipäviipaletta murustettuna ilman kuorta (10 tattarinäkkäriä)
  • 50 g raastettua kefalotiri-juustoa (tai emmentalia)
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 nippua silelehtistä persiljaa
  • 1 mintun oksa
  • valkopippuria
  • auringonkukkaöljyä
  • sitruunanlohkoja tarjoilun yhteyteen

  1. Huuhdo kesäkurpitsat, poista päiden kovat osat ja raasta hienoksi.
  2. Sekoita raasteeseen 1 tl suolaa ja anna mehustua n. 10 min. Valuta lävikössä. 
  3. Kuori sillä aikaa sipuli, raasta hienoksi ja puserra liika kosteus lävikössä kurpitsaraasteen joukossa.
  4. Lisää leipämuru/korppujauho raasteeseen yhdessä juustoraasteen kanssa. 
  5. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset raasteeseen. 
  6. Hienonna yrtit ja sekoita raasteeseen.
  7. Mausta valmis taikina suolalla ja valkopippurilla. 
  8. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinan joukkoon. 
  9. Kaada öljyä kattilaan ja kuumenna, kunnes öljyssä pidetystä puutikusta alkaa kohota pieniä kuplia.
  10. Ota taikinasta reilu teelusikallinen kerralaan, laske toisen lusikan avulla öljyyn ja paista kullanruskeiksi palleroiksi. 
  11. Nosta valumaan talouspaperille ja tarjoa heti. Päälle voi puristaa sitruunamehua.
  12. Nauti tsatsikin ja hyvän valkoviinin kera.


Valkoisen jälkeen oli vuorossa 
aistien puhdistus kuplajuomalla.
Samppanjan sijaan nautimme lempparikuohariamme
luxemburgilaista Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brutia.

Kuplien kanssa tarjottavat etanat
kirvoittivat monenmoisia kommentteja.
Valmistin kolme etavapannua,
meille Apukokin kanssa omat
ja Kriittisille Ruokailijoille yhden yhteisen maistelupannun.

Etanat ostin säilykkeenä suolaveteen säilöttyinä.
Maustevoin maustoin valkosipulilla, sitruunamehulla,
persiljalla ja mustapippurilla.
Päällimmäiseksi ripottelin pannuihin
vielä reilusti parmesaania.

Etanapannujen kanssa oli tarjolla 
uunituoretta sadonkorjuuleipää.
Leipätaikina pohjautuu näiden (klik) sämpylöiden taikinaan.
Lisäsin taikinaan siemenseosta,
kuivattuja herkkutattilastuja, rosmariiniä
ja aurinkokuivattuja tomaattikuutioita.
Paistoin leivän savipadassa.





Valkosipulietanat
(3 pannua)
  • 1 prk etanoita suolavedessä
  • 75 g voita
  • tuoretta persiljasilppua
  • mustapippuria myllystä
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 2 tl sitruunamehua
  • parmesanraastetta
  1. Valmista maustevoi sekoittamalla persiljasilppu, mustapippuri, puristetut valkosipulinkynnet ja sitruunamehu huomeenlämpöissen voin joukkoon. Tee voista pötkö leivinpaperin sisään ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
  2. Valuta ja huuhdo etanat hyvin.
  3. Jaa etanat pannuihin ja leikkaa jokaisen päälle maustevoinappi.
  4. Ripottele pannujen päälle reilusti parmesanraastetta.
  5. Gratinoi etanapannut 250 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.
  6. Nauti etanat tuoreen leivän kera.


Gluteeniton sadonkorjuuleipä
  • 1 rkl psylliumia
  • 2,5 dl lämmintä (+42°C) vettä
  • 2 rkl siirappia
  • 3 dl hirssijauhoa
  • 1 dl härkäpapujauhoa
  • 1 dl tapiokatärkkelystä
  • 1 rkl perunahiutaleita
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl siemenseosta
  • 0,5 dl kuivattuja herkkutatteja
  • 1 tl rosmariiniä 
  • 2 rkl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina öljyssä

  1. Mittaa yleiskoneen kulhoon psyllium ja vesi, sekoita ja anna seisoa n.10 minuuttia.
  2. Sekoita psylliumin joukkoon siirappi, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja tomaattikuuiot öljyineen. 
  3. Anna taikinan vaivaantua 10 minuuttia.
  4. Kaada taikina jauhoitetulle leivonta-alustalle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Nosta leipä pataan kannen alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
  5. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja paista leipää kannen alla 20 minuuttia ja sen jälkeen ilman kantta toiset 20 minuuttia.
  6. Anna leivän jäähtyä ja kääri leipä liinan sisään odottamaan tarjoilua.



Aistien puhdistuksen jälkeen alkoi syysilta jo tummua,
oli aika kohottaa punaisella malja tulevalle.

Punaisena nautimme ranskalaista Château Carsin Cuvée Noirea.

Pääruoka oli pitkän pohdinnan tulos.
Lopulta päädyin valmistamaan keittoa perunoista 
ja suppilovahveroista.
Keiton kanssa en halunnut tarjota enää leipää.
Niinpä kypsensin isot jauhoiset perunat uunissa.
Kaiversin niiden sisustan keittoon
ja valmistin kuorista rapsakoita 
juustolla & pekonikuutioilla kuorrutettuja
lisukkeita keiton kanssa tarjottaviksi.



Juustolla ja pekonilla gratinoidut perunankuoret

  • 1,5 kg isoja jauhoisia perunoita
  • oliiviöljyä
  • 180 g juustoraastetta
  • 1 pkt (140g) pekonia
  • mustapippuria ja suolaa
  1. Pese perunat ja pyöräytä niiden pintaa olivviöljyä.
  2. Pistele haarukalla perunoiden pintaan muutama reikä.
  3. Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa noin tunti.
  4. Anna perunoiden jäähtyä.
  5. Leikkaa jäähtyneet perunat pituussuunnassa neljään lohkoon ja koverra lohkojen sisus lusikalla pois. Ota sisus talteen, tarvitset sen keittoon.
  6. Asettele kuoret uunipellille ja ripotte niiden päälle mustapippuria ja suolaa.
  7. Jaa juustoraaste ja pilkottu pekoni tasaisesti perunoiden päälle.
  8. Gratinoi kuoria 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
  9. Tarjoile keiton kera. 


Suppilovahverokeitto

  • uuniperunoiden sisus
  • 1 l vettä
  • 2 dl lihalientä (voit korvata liemikuutiolla+2dl vettä)
  • 1 sipuli
  • voita kuullottamiseen
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 2 isoa kourallista kuivattuja suppilovahveroita
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl hunaja
  • valkopippuria
  • suolaa
  • loraus konjakkia
  1. Laita sienet turpoamaan kerman joukkoon.
  2. Kuori ja pilko sipuli, kuullota voissa ja lisää kuullotetun sipulin joukkoon kurkuma.
  3. Mittaa kattilaan vesi, liemi, uuniperunoiden sisus ja kuullotettu sipuli. Kuumenna.
  4. Lisää keittoon sienet ja kerma.
  5. Anna kypsyä miedolla lämmöllä. Minun keittoni porisi miedolla lämmöllä reilun tunnin.
  6. Soseuta keitto nopeasti sauvasekoittimella ja mausta hunajalla, valkopippurilla ja suolalla. Lorauta keiton joukkoon vielä tujaus konjakkia. 
  7. Tarjoile gratinoitujen perunankuorien kera.


Pääruoan jälkeen oli vuorossa vielä jälkkäri.
Jälkiruoka valmistettiin kotimaisista ompuista.
Porasin omenoista siemenkodat pois ja viipaloin omenat renkaiksi.
Omenarenkaat kastettiin frittitaikinaan ja paistetiin öljyssä.
Paistamisen jälkeen omppurenkaat pyöräytettiin kaneli-sokeriseoksessa
ja tarjoiltiin vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.  


Fritatut omppurenkaat (G)
Frittitaikina:

  • 0,5 dl hirssijauhoa
  • 0,5 dl kookosjauhoa
  • 0,5 dl perunajauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 dl omenamehua/omenasiideriä
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Lisää joukkoon mehu, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Lisäksi tarvitset:
  • auringonkukkaöljyä
  • 4-6 kotimaista omenaa porattuna ja viipaloituna
  • 1 tl luomukanelia
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Kuumenna öljy, kasta omppuviipale frittitaikinaan ja paista molemmin puolin kuumassa öljyssä.
  2. Nosta valumaan talouspaperin päälle lautaselle. 
  3. Pyöräytä omppurenkaat kanelisokeriseoksessa molemmin puolin.
  4. Tarjoile vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.


Kiitollisin mielin kohti tulevaa,
Sari

Ps. Vietittekö te Viinipäiväntasausta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!