sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Viljattomat laventelipikkuleivät



Sairastelupäivän huvia, luen aarretta. Vanhaa keittokirjaa; Maija keittää kotona, Gummerus 1965. 
Eipä tarvitse nykyään pestä voita, onneksi. Voin hyvät ominaisuudet olivat kuitenkin tiedossa ennenaikaan. Siispä voita leivontaan. Niin ja tuo Kierukka on pikkuleipien nimi.
 Tässä teille otteita kirjasta:
  • Voi pestään kesälämpimällä vedellä...
  • Kierukat (ruotsalaiset)
  • Pergamenttipaperi voidellaan huolellisesti.
  • Rasvoista on voi ensiarvoisin. Margariiniä käytettäessä työ jonkinverran vaikeutuu ja säilyvyys on heikompaa.
                         
Ihania reseptejä ja tekstistä huokuu ajan henki.
Johan alkoi tehdä mieli pikkuleipiä! Nyt olisi aika käyttää ostamaani laventelia. Pieniä, kuivattuja hyväntuoksuisia kukkasia. Nämä ostamani laventelit myytiin maustehyllyssä, kaupassa johon minun ei pitäisi poiketa. Kaikkea ihanaa tarttuu mukaan pusseittain. Käytä ruoanlaitossa vain siihen tarkoitettua kuivattua lavetelia.




Laventelipikkuleivät:

(3 tusinaa pikkuleipiä)
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljaa
  • 0,5 dl hirssijauhoa
  • 1,5 dl teff-jauhoa
  • 0,5 dl tapiokatärkkelystä
  • 1/4 tl ksantaania
  • 2 tl laventelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa

Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Lisään taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Itse 
pyöräytin laventelia hiukan morttelissa, jotta sen maku nousisi voimakkaammin esiin. Sekoita taikina tasaiseksi. 
Kaada taikina leivinpaperin tai muovikelmun päälle ja muotoile tasaiseksi tangoksi, nosta hetkeksi kylmään. Leikkaa tangosta pyöreitä kiekkoja ja muotoile pikkuleivät pellille.
Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia.
Säilytä ilmatiiviissä rasiassa/purkissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!