perjantai 5. syyskuuta 2014

Viljaton sienipiirakka




Sienet, mums vaiko hyih?
Minulle sienet olivat ennen hyih. Sain kylmiäväreitä jo ajatuksesta, että söisin sieniä. Sitten pikkuhiljaa suhde sieniin muuttui täysin,  mietojen ja herkullisten kanttarellien ja suppilovahveroiden myötä. 

Aiemmin olen tunnistanut ja kerännyt nuo edellämainitut vahverot. Tänä vuonna olen laajentanut osaamistani tattien herkulliseen sukuun. Olen aivan ihastunut. Tatit kuuluvat ehdottomasti lempisieniini tästä eteenpäin.

Tähän sienipiirakkaan käytin apukokin keräämiä kanttarellejä ja herkkutatteja. Sienet käytin kuivalla paistinpannulla, jotta nesteet haihtuivat ja sienet kypsyivät. Sienten kanssa piirakkaan päätyivät juustot viimeistelemään täyteläisen maun. Pohjaksi tein suolaisen rahkataikinan, maistuvan ja helposti valmistuvan piirakkapohjan.






Sienipiirakka:

Pohja:
  • 125 g rahkaa
  • 125 g voita
  • 1 muna
  • 0,5 dl tattarileseitä
  • 1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl hirssijauhoa
  • ripaus suolaa
Täyte:

  • 150 g pilkottuja kanttarelleja
  • 200 g pilkottuja herkkutatteja
  • suolaa ja pippuria
  • 2 dl kermaa
  • 200 g juustoraastetta
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 200 g savuporosulatejuustoa
  • 2 munaa

Pohjan valmistus: Sekoita huoneenlämpöinen voi ja rahka sekaisin, lisää kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet  ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele jauhotetuin sormin piirasvuon pohjalle.
Täyte: Paista sieniä kuivalla pannulla kunnes sienten neste on haihtunut. Pyöräytä sekaan hiukan mustapippuria ja suolaa myllystä.
Levitä sienet tasaisesti piirakkapohjan päälle. Murusta sinihomejuusto sienten päälle. Sekoita kerma, juustoraaste, sulatejuusto ja kananmunat keskenään tasaiseksi seokseksi. Kaada seos sienten päälle.
Paista 200 asteessa n.30 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. 




Tiedätkö sen lastenlaulun: "Minä näin kun kettu juuston piilotti..."
Taisi piilottaa sen tähän piirakkaan ;).


2 kommenttia:

  1. Ei tämä varsinaisesti ole viljaton kun on hirssiä ym. mutta gluteeniton kyllä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Vallattomassa Keittiössä viljattomaksi lasketaan kaikki ei-kotimaisia-viljoja sisältävä.
      Niinpä nimesin blogin alkuaikoina respetit vilja-allergian (vehnä, ohra, ruis ja ohra) mukaisesti viljattomiksi, kun eivät sisältäneet kotimaisia viljoja.
      Tarkoitus on jossain välissä muutella nuo alkutaipaleen nimet gluteenittomiksi :).

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!